![](/media/lib/230/n-skany-mozgu-a5c00215584b6d1fd38cc5cd8cef7186.jpg)
Przedwczesny poród osłabia połączenia w mózgu
19 października 2015, 10:53Wcześniactwo wydaje się osłabiać połączenia w obrębie szlaków mózgowych związanych z uwagą, komunikacją i przetwarzaniem emocji.
![](/media/lib/396/n-wozek-4d5d7b9bce259adfec848c39a5621089.jpg)
Nasze najwcześniejsze wspomnienia są o rok starsze, niż nam się wydaje
14 czerwca 2021, 09:29Najwcześniejsze wspomnienia, jakie przechowujemy w naszej pamięci, pochodzą przeważnie z czasu, gdy mieliśmy 2,5 roku, donoszą autorzy najnowszych badań. Odkrycie, o którym poinformowano na łamach recenzowanego pisma Memory, przesuwa pamięć o najwcześniejszych wydarzeniach z życia o cały rok.
Probiotyki pomagają w leczeniu autyzmu
9 września 2006, 16:30Podawane dzieciom autystycznym bakterie probiotyczne tak bardzo poprawiły ich koncentrację uwagi i zachowanie, że nie dokończono prób klinicznych. Stało się tak z powodu buntu rodziców maluchów, które miały zacząć otrzymywać placebo (w połowie eksperymentu następowała zmiana preparatu).
![](/media/lib/40/800px-sugar_2xmacro-21c72c44791e0eb0f4e1c901df5c92eb.jpg)
Szczepionka na cukrzycę
6 marca 2009, 13:53Wyzwalaczem cukrzycy typu 1. mogą być enterowirusy. Ich ślady odnaleziono w tkance trzustki 60% chorych dzieci. Nie występowały one u zdrowych maluchów (Diabetologia). Co więcej, u 40% dorosłych z cukrzycą typu 2. w produkujących insulinę komórkach beta również odkryto oznaki zakażenia.
![](/media/lib/87/n-388889060_6f8f435ec6-752cccf17890f6fc5ccec76d5666e29f.jpg)
Antybiotyki prowadza do otyłości?
23 sierpnia 2012, 11:16Hipoteza mówiąca, że antybiotyki mogą przyczyniać się do otyłości zyskała mocne poparcie w postaci wyników dwóch badań naukowych. Jedno z nich wykazało, że u myszy, którym podawano antybiotyki, wystąpiły znaczące zmiany w populacji zasiedlających ich ciała mikrorganizmów odpowiedzialnych za przetwarzanie żywności i procesy metaboliczne
![](/media/lib/191/n-autyzm-0bd9ee30f6d89faba312bba08e02f530.jpg)
Zarażenie wirusem opryszczki powiązane ze wzrostem ryzyka autyzmu
27 lutego 2017, 10:37Wirus opryszczki pospolitej typu 2 (HHV-2), wywołujący opryszczkę narządów płciowych, może odgrywać rolę w rozwoju autyzmu u dzieci. Z dużych badań populacyjnych przeprowadzonych w Norwegii wynika, że aktywna infekcja na wczesnym etapie ciąży powoduje dwukrotny wzrost ryzyka pojawienia się chorób ze spektrum autyzmu (ASD) u chłopca
![](/media/lib/3/1173107139_492982-d83ee20ba0a92a5058cbc6f33f0e5554.jpeg)
Zabawka językowa dla dzieci z autyzmem
5 marca 2007, 14:57Holenderscy naukowcy opracowali elektroniczną zabawkę, która wspiera rozwój językowy, a zwłaszcza naukę nowych słów, u dzieci autystycznych. W ramach pracy dyplomowej Helma van Rijn z Politechniki w Delft testowała prototyp urządzenia LINKX na serii spotkań z trojgiem chorych maluchów. Robbert, Beer i Jacob mają od 3 do 5 lat.
![](/media/lib/45/bobas-075def6935fbd6592eb0710eea1f0ffc.jpg)
Raczkujące unikanie
25 września 2009, 07:19Dorośli wykrywają zbliżające się obiekty, które znajdują się na kolizyjnym kursie. Wiedzą, że muszą się uchylić, bo inaczej dojdzie do zderzenia. Niemowlęta nie reagują w ten sposób, co skłoniło naukowców do zastanowienia, kiedy w toku rozwoju pojawia się ta ważna umiejętność. Wszystko wskazuje na to, że wtedy, gdy bobasy zaczynają raczkować i stają się bardziej mobilne (Naturwissenschaften).
![](/media/lib/128/n-1202207173_063180-fb9bc964256d4fc156c69106dd7cc287.jpeg)
Dieta matki wpływa na DNA dziecka
2 maja 2014, 07:52Dieta matki w momencie poczęcia wpływa na DNA dziecka i w związku z tym może mieć wpływ na jego rozwój. Do takich wniosków doszli naukowcy, którzy badali kobiety zamieszkujące wsie w Gambii. Kobiety takie muszą w ciągu roku znacząco zmieniać dietę, dostosowując ją do pory deszczowej i suchej.
![](/media/lib/344/n-owoce-i-warzywa-684723b6d66b64e13714246878e41a71.jpg)
Duża ilość błonnika w czasie ciąży wiąże się z niższym ryzykiem celiakii u dzieci
7 czerwca 2019, 09:35Wysokie spożycie błonnika w czasie ciąży wiąże się z obniżonym ryzykiem celiakii u dzieci. Eksperci z Norwegii stwierdzili, że na każdy 10-g wzrost ilości błonnika w diecie ciężarnej przypadał 8% spadek ryzyka celiakii u dziecka. W grupie z największym spożyciem błonnika (powyżej 45 g dziennie) ryzyko było o 34% niższe, w porównaniu do grupy z najniższym spożyciem (poniżej 19 g dziennie). Z najniższym ryzykiem wiązało się raczej spożycie błonnika z owoców i warzyw niż ze zbóż.